Tänderna ger barnen problem med sömnen

I samband med att tänderna så sakteliga börjar synas så kan man som förälder också se ett förändrat mönster hos sitt barn. Det kan innebära att barnet får problem med magen (lös), att barnet får feber (men då brukar även andra orsaker finnas) eller att det blir allmänt grinigt. Ett barn som normalt inte skriker kan plötsligt börja skrika hejdlöst då en tand bryter sig igenom.

Ett annat säkert tecken på att tänder håller på att bryta igenom är att barnet dreglar mer än normalt. Där kan man hjälpa genom att ge en mjuk bitring som lindrar klådan och får smärtan att avta.

Det är just det som är lite av ett nyckelord: en tand bryter sig igenom tandköttet och det gör ont, det kan klia och det kan komma med allmänna obehagskänslor. En natt kan förvandlas till ett skrikande inferno - men det kommer också på köpet som förälder: tänderna måste ju komma fram, eller hur?

Tandvård är lika viktigt för ditt barn

Som förälder så kan många ursäkta bristande tandvård och skötsel av sina barns tänder med att de så småningom kommer att få nya sådana. Den första uppsättningen - mjölktänder - kommer att falla ut och ersättas av riktiga tänder. Det är korrekt, men lika sant är också att även mjölktänderna måste skötas på ett korrekt sätt. Detta för att undvika kariesangrepp och hål.

Det gör lika ont att få ett hål i en mjölktand som i en vanliga tand och det är lika obehagligt att reparera en sådan hos en tandläkare. Genom regelbunden tandborstning - med speciella tandkrämer för barn - så minimerar du risken för hål i tänderna hos ditt barn. Barns tänder är dessutom känsligare och mer utsatta än vad dina tänder är.

Därför så är tandborstning extremt viktig. Du ger ditt barn sunda vanor att ta med sig genom livet - den biten ska heller inte underskattas.

Barn, tandläkare och rädsla

Tandläkarskräck är relativt vanligt. De flesta av oss känner ett obehag inför ett besök hos en tandläkare. Förklaringen är enkel: du har ingen kontroll och du låter en okänd person peta dig i munnen - ett område som är extremt känsligt för beröring.

Barn är inte undantagna den här känslan av obehag eller rädslan. Tvärtom. Många barn kan utveckla starka aversioner mot tandläkare och det kan vara svårt för en förälder att hantera. Hur får man sitt barn att komma över rädslan och hur kan man förklara att man måste besöka en tandläkare? Vi ger några tips och vi kan säga att ni bor i Stockholm:

  • Läs böcker Du r inte den första föräldern vars barn är rädd för att besöka en tandläkare och du är definitivt inte den sista. Det har skrivits många barnböcker - pedagogiska verktyg - för barn i alla åldrar som kan göra det hela mer lättsamt. Besök ett bibliotek i Stockholm och fråga om goda råd.
  • Välj rätt tandläkare. Valet av tandläkare är ditt att göra. Ditt barn kanske inte gillar den tandläkare ni tidigare besökt? Tillit och förtroende är extremt viktiga och kanske kan det vara mer trivsamt att besöka en privat mottagning snarare än Folktandvården. En privattandläkare har ofta mer trivsamma lokaler som fungerar på ett mer inbjudande sätt. Det kan göra skillnad.
  • Föregå med gott exempel: Du kanske ska passa på att besöka samma tandläkare och visa ditt barn att det inte är så farligt? Boka in en tid samma dag.

Besök denna sida om du behöver konsultera ett proffs på tandvård.

23 Apr 2018