Mitt barn sover inte – prova dessa tips

Ett barns sömnvanor påverkar hela familjen. Jämför bara situationen hos två familjer där den ena har ett barn som sover bra och som har rutiner medan det andra barnet – i den andra familjen – inte alls sover på ett tillfredsställande sätt. Den senare familjen kommer här att ha föräldrar som är grinigare, som är trötta (naturligtvis) och som är stressade över barnets sömn. Den förra familjen däremot; den kommer att kunna sköta sina liv lite enklare där man inte är lika irriterade, där man har en längre stubin och där arbete, relationer och olika intressen inte ligger i konflikt med varandra på samma sätt.

Men; hur får man sitt barn att sova bättre? Först och främst så gäller det att hitta källan till den dåliga sömnen. Den enkla vägen (sett till lösningarna) är att det hela handlar om någonting medicinsk och här kan man se att många småbarn kan lida av infektioner, att de kan ha eksem, att de kan ha utvecklat någon allergi mot sin kost eller har fått springmask – saker som är lätta att komma till bukt med om de upptäcks.

Andra anledningar kan vara att exempelvis mjölktänderna börjat titta fram; något som ger klåda i munnen och som kan få tandköttet att svida. Om det inte handlar om något sådant så kan orsaken till sömnproblemet ligga i att barnet just upplevt något speciellt. Varit med om en större händelse, tagit ett steg i sin utveckling, kanske börjat förskolan eller helt enkelt har växtvärk som påverkar. För äldre barn – upp till tonåren – så kan även datorvanor och brist på rörelse och motion sättas i klart samband med dåliga sovvanor.

Just rörelse och motion kan vi även rekommendera föräldrar till yngre barn; babysim och barngymnastik är två roliga, stimulerande och utvecklande aktiviteter som man kan anmäla sitt barn till och som kan leda till lugnare nätter.

Det vi tänkte göra här är att sammanställa några tips som kan leda till en bättre sömn för ditt barn. Viktigt är att du först utesluter de medicinska skälen och att det inte finns några sjukdomar eller annat bakom den sämre sömnen. Boka in en tid hos BVC eller ring dit och ställ frågor.

  • Skapa en sängrutin – och håll fast vid den. Exempel på en sådan kan vara att läsa en saga, sjunga en sång, byta till en torr blöja och sätta på pyjamasen. ”Nu är det natt, nu är det dags att sova”, förklara för barnet vad som sker och skapa en rutin där barnet vat vad som gäller – varje kväll.
  • Lägg barnet då det är piggt. Vänta inte till dess att barnet är övertrött; ett barn ska lägga sig då det är piggt och vakna piggt – en bra regel att förhålla sig till.
  • Låt barnet falla i ro i sängen. Här kan smekningar, massage och ett dämpat ljus vara bra hjälpmedel.

I övrigt:

  • Ett gråtande barn ska inte lämnas. Det behöver närhet – men du ska inte ta upp det. Ligg nära, smek och trösta.
  • Sängen är inte en plats för bestraffning. ”Gå och lägg dig och fundera över vad du gjort”. Nej, barnets säng ska enbart förknippas med sömn och mys.
  • Er säng? Er säng kan vara väldigt mysig och bra för barnet att somna i. Dock så bör ni även se till framtiden och vilka eventuella problem som kan komma med en sådan rutin.