Hur mycket sover en nyfödd och vad är rekommenderat?

Att få ett barn – speciellt det första – är en omvälvande  upplevelse som verkligen vänder livet upp- och ner. På ett positivt sätt. Plötsligt så inser man som nybliven förälder hur pass skört livet är, man inser att man har ett stort – gigantiskt – ansvar och ett åtagande som sträcker sig livet ut och man känner en kärlek som saknar motstycke.

Och – av naturliga skäl – så känner man genom allt detta också en oro och man kan se potentiella faror lurande bakom varje hörn. Varje andetag är en befrielse – varje förändring i andhämtningen innebär oroskänslor. Inte minst gäller detta sömnen hos den nyfödde och många föräldrar ställer sig frågan om hur mycket ska en nyfödd sova och hur mycket kan man egentligen påverka detta?

Svaret på denna delade fråga är att rekommenderad sömn för en nyfödd – mellan 0-3 månader – är mellan 15-18 timmar per dygn. Det du kan påverka? Ingenting.

Spädbarn, sömn och biologi

Riktigt små barns sömn och hungerskänslor styrs av biologiska faktorer och dessa varken kan – eller ska man försöka påverka. Dessa skiljer sig dessutom åt väldigt mycket från barn till barn. Det vill säga; ett nyfött barn kan ha behovet att sova mer än vad ett annat – som i sin tur kanske behöver mer mat. Det som gäller, och som kan underlätta rejält, är att man anpassar sig efter barnets rutiner och att både föräldrarna är med på detta.

Upplever man som förälder att sitt barn sover för lite så kan man ofta själv hjälpa barnet att sova; genom att vagga i famnen, genom att använda en bärsjal, genom att lyssna på lugn musik och genom att låta barnet åka i vagn så skapar man trygghet, lugn och barnet får därigenom lite lättare att somna.

Efter ungefär två månader så brukar barnets dygnsrytm gå till sig och det brukar då ”komma på” att natten är till för att sova och att dagen är till för att vara vaken på – det här kan man som förälder hjälpa till med också. Att exempelvis ha det mörkt i sovrummet är en förutsättning och detsamma gäller temperaturen som ska vara sval och att ljudvolymen ska vara låg. En daglig promenad i dagsljus är också en bra metod för att ge barnet en naturlig dygnsrytm.

Oron då? Hur ska man som förälder till en nyfödd kunna komma till bukt med den? Ja, det är en känsla som man aldrig kommer att bli av med – men den kommer att minska i takt med att barnet växer.

Oro ska bejakas, men naturligtvis så finns det gränser. Ni ska kunna sova, leva och ha ett socialt liv även med en nyfödd bebis. Gällande sömnen så kan man exempelvis skaffa en babymonitor och därigenom på ett bättre sätt slappna av. Och; det viktigaste – låt aldrig din nyfödde sova på magen! Det ger en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd. Leka på mage – sova på rygg; det gäller i alla lägen.