Miljövänliga rengöringsmedel viktigt när man har barn

Det har gått den ena larmrapporten efter den andra om vad starka kemikalier som finns i en hel del rengöringsmedel kan göra mot hälsan. Vissa menar att det är de starka rengöringsmedlens fel att vi har så många allergier. Vi har det helt enkelt lite för rent. Lite skit dödar ingen – eller hur är det man säger? När forskarna på allergier, jämförde med barn i andra länder, till exempel i Baltikum kom man underfund med att barnen där knappt hade några allergier alls. Orsaken till det intresserade forskarna som sedan kom fram till att barn i Sverige och andra nordiska länderna levde i en miljö som höll borta alla slags bakterier, även de godartade. Det har lett till att vi har fått barn med flera allergier under årens lopp.

Inte fel med rena hem

Det är svårt att tro att en miljö kan vara för ren, däremot är det lättare att tänka att den städade och rena miljö som våra barn lever i, är en miljö som inte är bra med tanke på de starka kemikalier som vi använder oss av. Därför rekommenderar vi att använda miljövänliga rengöringsmedel. De tar inte kål på de godartade bakterier som vi så väl behöver i våra tarmar, bland annat, och som därigenom inte dödar de godartade bakterier som vi behöver för att processa laktos och gluten, bland annat.

Vilka rengöringsmedel är miljövänliga?

Det finns inte så många. De som påstår sig vara miljövänliga är i själva verket inte så miljövänliga. Däremot är de rengöringsmedel som i stort sett endast innehåller såpa och tvål bland de mest miljövänliga vi kan tänka oss. Här gäller samma princip som när det kommer till hälsosam mat. Ju längre innehållsförteckning desto sämre soppa, om man så säger. Ju längre innehållsförteckningen är på rengöringsmedel som vi använder oss av, desto sämre är de både för miljön och för vår egen hälsa. Därför rekommenderar vi Grumme såpa, helst den gröna sorten. Att städa med Grumme såpa går alldeles utmärkt. Den kan man använda till rengöring av badrum; såsom toalett, golvbrunn och duschen, liksom till handfatet och golvet. Den passar lika bra till rengöringen av kök; till diskbänken, arbetsbänken, köksskåp och lådor och till och med till fönster. Såpan kan du även använda till ugnens rengöring. Så här gör du:

  • Smörj in den smutsiga ugnen med okoncentrerad grön Grumme såpa.
  • Värm ugnen till 100 grader i 15-20 minuter.
  • Stäng av ugnen och låt den svalna.
  • Sedan är det bara att ta en svamp och torka av den inuti.
  • Om du behöver, kan du ta stålull till de värsta, ingrodda fläckarna.
  • Sedan är det bara att torka med en fuktad trasa och du har en ren ugn. 

Många barnfamiljer hinner varken med att städa, eller för den delen att välja miljövänliga regngöringsmedel. Tiden vill inte riktigt räcka till. Då är det bra att veta att det finns städbolag som utför och erbjuder kostnadseffektiv hemstädning och då använder de endast miljövänliga rengöringsmedel. Bor man i Västerås, kan man anlita detta företag som vi verkligen kan rekommendera.

9 Aug 2018