Hur blir det för barnen vid skilsmässa?

En del tvekar inför att skilja sig när man har barn med den som man är gift med, men som man vill skiljas från. Att "hålla ihop för barnens skull" är sällan någon bra idé. Bara om man inte grälar, slåss eller gör andra destruktiva saker. Har man "bara" tråkigt ihop, men inte grälar och slåss, kan man definitivt stå ut med det "tråkiga" livet, så länge barnen är små. Tids nog hinner man skilja sig, när de är stora och utflugna. Men präglas livet av våldsamheter, uttalade hot om våld, svarsjuka och kontrollbehov, ska man definitivt och genast skilja sig från den personen.

Vanligast med gemensam vårdnad om barn

Det vanligaste som händer när man skiljer sig, är att båda föräldrar fortsätter att ha gemensam vårdnad om barnen, även efter en skilsmässa. En del som arbetar med barn, på kommunernas socialtjänster och familjerätter, glömmer att de allra flesta människor är vanliga, normala människor som faktiskt kan sköta om skilsmässan och livet efter det genom att fortsätta vara normala föräldrar som kan ha en gemensam vårdnad, men om den ena föräldern använder sig av våld, svartsjuka och har ett kontrollbehov, bör man inte längre ha gemensam vårdnad om barnet. Då ska barnet skyddas med alla lagliga medel som finns. Det är då det är läge att anlita en advokat och inleda en ansökan om ensam vårdnad.

Normala föräldrar måste inte inleda vårdnadstvister

Är den andra föräldern vid sina sinnens fulla bruk, kan man ta det lite lungt. Låta den andra föräldern få ensam vårdnad, men ta det lugnt med barnet. Tids nog kan barnet, när det har blivit tillräckligt stort, bestämma själv var barnet vill bo, hur det vill umgås och ska ha det i resten av ens liv. Man måste ine förpesta livet genom att absolut vinna över den andra föräldern. Man kan faktiskt låta barnet få välja själv, eller hur? Är man då en bra förälder, kommer barnet att upptäcka det tids nog, och man måste inte tvinga ett stackars barn till det ena eller det andra.

Anlita rätt advokat till vårdnadstvist

Nu kan det ju hända att man hamnar i vårdnadstvist för att den andra föräldern vill det. Kommer två föräldrar inte överens om barnet, var barnet ska bo, om vårdnaden eller om hur umgänget med den andra föräldern ska se ut, kan man gå till domstol för att reda ut en sådan sak. Det viktigaste som man kan göra, om det blir en domstolssak, är att anlita en duktig advokat, som först och främst arbetar för att det ska bli så bra det bara kan gå, för barnet och barnets bästa. Det måste ju ändå vara det viktigaste för varje förälder – eller hur?

16 Oct 2019