Barnspel

Att spela spel med sina barn är både roligt och utvecklande för såväl en själv som för barnet. Många av de klassiska barnspelen har den magiska kombinationen av att vara lätta att lära sig och samtidigt kunna hålla för hundratals timmar av spelande.

Det finns som alla vet ett närmast oändligt stort utbud av sällskapsspel för barn. Tyvärr är de flesta barnspelen ganska ogenomtänkta och försöker ganska uppenbart locka barnen genom kända figurer från filmer och barnprogram, eller blinkande lampor och höga ljud. Det kommer då och då ett nytt barnspel som faktiskt vinner både barnens och föräldrarnas hjärtan, men tyvärr är de ganska sällsynta.

Det är istället klassikerna som genom sin geniala kombination av enkelhet och spelbarhet fortsätter att förtrolla nya generationer av unga spelare. Spel där tur, skicklighet och grundläggande strategitänkande kombineras och skapar en egen värld för spelarna för en liten stund.

Turtagning

Spel där det gäller att komma först i mål beror mycket på tur, men även på val man gör i spelet. Två exempel där man har flera möjligheter att göra val som påverkar spelet är Fia med knuff och Den försvunna diamanten. Båda är pålitliga klassiker och lockar ständigt nya generationer spelare. I Fia med knuff förfogar man över fyra pjäser och man väljer inför varje drag vilken man vill flytta. Här finns möjligheter för barnet att tänka strategiskt och göra det bästa valet efter varje tärningsslag.

I Den försvunna diamanten gäller det att föra sin spelpjäs över en karta av Afrika och vända upp spelmarker. En av markerna avbildar spelets mål; diamanten Afrikas stjärna. Vänder man upp Diamanten ska man på kortast möjliga tid återvända till sin startposition utan att någon annan hinner före. Man förfogar över en summa pengar som man kan använda till flyg och båt och därmed ta sig fram snabbare. Men pengarna kan ta slut och man också bli av med dem om man råkar vända upp en rånare.

Motorik

Det finns många bra spel där barnet kan utveckla sin motoriska förmåga. Överlägsna när det gäller finmotorik är Plockepinn och Råttfällan, två spel där det verkligen gäller att vara lätt på handen.

Plockepinn har anor ända till medeltiden och finns i olika varianter över hela världen. Det gäller att plocka pinnar ur en hög utan att någon av de andra pinnarna rör sig. Det kräver planering och stort fokus.

Råttfällan är ett liknande spel, här gäller det att plocka ut ”råttor”, runda spelpjäser i olika färger som är fastklämda av en träribba som spänns av en fjäder. Det gäller att plocka ut en råtta utan att träribban rör sig. För detta krävs att ens råtta ligger fri och inte påverkar någon av de andra råttornas position.

Twister är ett annat roligt spel som man spelar med hela kroppen. Två deltagare står på en spelmatta med färgade cirklar. En spelledare snurrar en pil som avgör om man ska flytta antingen en hand eller en for till en viss cirkel. Efter några omgångar står spelarna i ganska obekväma ställningar och det gäller att inte vara den som tappar balansen först.

Mer att upptäcka

Det finns många fler exempel på klassiska barnspel som ställer barnens minne, fantasi och motorik på lagom stora prov. Besök gärna en spelbutik på nätet, eller en butik specialiserad på sällskapsspel, där utbudet och expertisen oftast är större än i en vanlig leksaksaffär.

27 Oct 2017